Wednesday, February 17, 2010

Resipi Mee Celup


kat cni biela nk kongsi cara masak mee celup..Mee celup ni biasanye mee celup ni popular kat negeri kelantan.. Kat terengganu xder langsung mee celup..mee sup de laa...tapi beza laa mee celup ngn mee sup..:)
pic kat atas ni mee celup yang biela mkn kat rantau panjang..tp xpe laa kan...he3...erm...nih resipinye..:

Bahan - Bahan

- mee kuning / bihun / kew teauw
- Lobak jeruk , ikan bilis goreng
- kangkung , sawi , bwg goreng
- kacang tanah tumbuk , limau nipis
- garam , gula , perasa
- bahan - bahan sup /fish ball
- daging (di hiris nipis)
- ayam (di potong dadu)
- perut lembu (kalau suke)

cara - cara

Sedia dan masakkan sup seperti biasa..rebuskan daging, ayam dan perut lembu bersama rempah sup.
Cara Menyediakan Mee.. Ambik mee/ bihun/kew teauw, celupkan ke dlm sup panas..celupkan juga kangkung, sawi,fish ball ke dalm sup panas..dan letakkan mee dah sayur tadi ke dalam mangkuk. kemudian masukkan ayam, daging, dan perut lembu ke dalam mangkuk..
Masukkan bahan - bahan sup seperti lobak jeruk, kacang tanah tumbuk, ikan bilis goreng, bawang goreng,kicap cair, taugeh yang dicelur, serbuk lada sulah, lada jeruk, serbuk cili, daun sup & daun bawang..dan terakhir..perahkan asam limau...
Mee celup tadi sedia untuk ngapp....:)
selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment

Post a Comment